Sebastian Borg
1,5h
3–4 annosta
Cheddar Juurisellerigratiini
Cheddarjuusto
Juuriselleri on upea kotimainen raaka-aine, jota käytetään aivan liian vähän kotikeittiöissä. Tässä helpossa ohjeessa juuriselleri kypsennetään ensin kokonaisena uunissa, jotta se pysyisi mehevänä (juurisellerin voi toki myöskin kypsentää päivää aikaisemmin). Tämän jälkeen juures paloitellaan tai revitään pienemmiksi paloiksi ja gratinoidaan juuston kera. Gratiini on mahtava lisuke esimerkiksi riistalle!
valmistusvaiHEET
Lämmitä uuni 180 C°.
Puhdista juurisellerin tyvi, leikkaa juuret pois ja ole tarkka, että kaikki multa on poissa, yläosaa ei tarvitse kuoria. Hiero rypsiöljyä ja suolaa kuoreen ja paista uunissa, kunnes selleri on kypsä (n.1 h) riippuen sellerin koosta. Kuori jäähtynyt selleri ja revi selleri samankokoisiksi paloiksi.
Kiehauta kerma kattilassa, lisää puolet cheddarista ja sekoita tasaiseksi.
Siirrä sellerin palat sopivan kokoiseen uunivuokaan, kaada cheddar-kermaseos sellerien päälle.
Ripottele loput cheddarit tasaisesti päälle ja lopuksi korppujauhot.
Paista 180 C° uunissa noin 10 minuuttia ja nosta lopuksi lämpö 220 C° asteeseen ja vaihda ylälämpö päälle viideksi minuutiksi. Ota valmis gratiini uunista ja ripottele murskatut pähkinät pinnalle, tarjoile gratiini kuumana.
AINEKSET
2 kpl keskikokoista juuriselleriä (1–1,5 kg)
2–3 rkl rypsiöljyä
100 g raastettua cheddaria
0,5 dl kermaa
20 g korppujauhoja
50 g paahdettua murskattua saksanpähkinää